Hørerør – hvad er det?  

Du har formentlig set dem på gamle film eller måske har du stødt på ordet i en roman, som beskriver ældre tider. Ordet ’hørerør’ kan virkelig lidt fjernt i dag, fordi der ikke er mange der bruger det længere. Men engang var det én af de eneste muligheder man havde, hvis man var hørehæmmet.  

Læs denne artikel og lær mere om hvad et hørerør er for noget og hvorfor vi ikke længere benytter det.  

Hørerør var noget man brugte meget af i gamle dage, da vi endnu ikke vidste så meget om høretab og hvordan vi skulle afhjælpe dette. Apparatet ser ud præcis som du forestiller dig; et lang rør, som er snoet på en bestemt måde, og som man sætter op til sit øre. Sådan et hørerør kunne hjælpe hørehæmmede med at koncentrere lyden fra for eksempel en anden person, der snakkede til dem. Og på den måde kunne det hjælpe betydeligt for folk, der ikke hørte så godt, da lyden blev ført direkte op til øret på den hørehæmmede.  

Dengang hørerør kom frem var det en rigtig god ting for hørehæmmede og højnede deres livskvalitet betydeligt. Det kan virke meget isolerende, når man ikke er i stand til at høre, hvad andre folk omkring en siger. Det kan udelukke én fra en del social liv, hvilket kan føre til angst og depression. I dag kan vi måske grine lidt af udseendet af et hørerør. Men dengang var det et betydeligt hjælpeapparat for de mennesker, som havde brug for den.  

Med hørerør kan det hørehæmmede en chance for stadig at være med til sociale sammenkomster. Det var dog ikke helt fejlfrit og der var mange problemer med at benytte et hørerør – ikke mindst at man skulle manuelt holde den op til øret. Derfor blev man ved med at undersøge, hvordan man kunne hjælpe folk der var hørehæmmede.  

I dag bruges der høreapparater 

I dag bruger vi høreapparater fremfor hørerør og det har hjulpet mange. I dag er der mange flere der har adgang til bedre hørelse med sådanne små apparater. Og ofte kan den individuelle person manuelt skrue op og ned for lyden. Og de enkelte høreapparater bliver tilpasset hver enkel person.  

Én hørehæmmet persons hørelse er nemlig ikke det samme som en anden persons. Man kan blive hørehæmmet på mange måder, hvor nogle for eksempel ikke længere kan høre dybe toner og andre ikke kan høre de lyse. Det er noget man kan tage højde for med de nye høreapparater, som man ikke kunne med et hørerør.  

Kan vi kurere hørelsen i fremtiden? 

Det er spændende at spekulere på, hvordan fremtiden mon ser ud for hørehæmmede. Der kommer hele tiden nye teknologier på markedet, som gør det nemmere for folk at høre. Men der er faktisk spekulationer om hvorvidt vi i fremtiden er i stand til at ’kurere’ høreproblemer.  

I en meget højlydt verden som vores vil flere og flere personer miste hørelsen i en relativ ung alder, samtidig med at vi lever længere. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde før, at vi finder en løsning på dette problem.  

Måske dette er noget for dig

Hvad er LBH?

Hvad er LBH?

LBH levere artikler til både til arbejdslivet og privatlivet  LBH står for lidt bedre holdning og er en side, hvor du kan læse og lære meget mere om forskellige emner som kan have relevans for dig...

læs mere
Hvilke fjernsynskanaler skal du have?

Hvilke fjernsynskanaler skal du have?

Hvad er dine interesser? Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Sed porttitor lectus nibh. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Donec sollicitudin molestie...

læs mere